Cronologia

197828 de marçApareix per primera vegada a la premsa la notícia que Obra Cultural Balear prepara dues enciclopèdies menorquines, una d’elles per a al·lots.
8 de juliolEs dona a conèixer l’estructura del contingut de l’Enciclopèdia de Menorca, que originàriament contemplava 66 fascicles relligats en 3 toms de 22 fascicles cadascun, els quals serien redactats per 22 autors.
197923 de junyEs presenta el primer fascicle de l’Enciclopèdia de Menorca, al Consell Insular de Menorca, aleshores ubicat a l’Ajuntament de Maó. Agustí Jansà, autor d’aquest fascicle, va fer una conferència titulada “El clima de Menorca”.
28 de junyEs presenta el primer fascicle de l’Enciclopèdia de Menorca al Saló Gòtic de l’Ajuntament de Ciutadella amb la participació del seu autor Agustí Jansà i  una conferència del professor de la UIB Manuel Ballester Cruelles.
5 d’agostAl Saló Parroquial de Fornells es presentà l’Enciclopèdia de Menorca, amb la intervenció de Pere Prats que parlà de Fauna marina i incidència humana.
9 d’agostAl Saló Capitular de l’Ajuntament d’Alaior es presentà l’Enciclopèdia de Menorca amb la participació de Josep Miquel Vidal Hernández, director de l’obra, i els arquitectes Enric Taltavull Femenias i Vicenç Jordi Manent, els quals parlaren sobre el tema “Arquitectura Rural Menorquina”.
17 d’agostA l’Ajuntament des Migjorn es presentà l’Enciclopèdia de Menorca amb una conferència a càrrec d’Agustí Jansà sobre “El Clima de Menorca”.
19 d’agostAl Col·legi Nacional de Ferreries, organitzat per l’Associació de Veïns de s’Enclusa, es va presentar l’Enciclopèdia de Menorca i també s’afegí una xerrada sobre les excavacions realitzades a la naveta de Son Mercè de Baix.
26 d’agostA la Biblioteca Municipal de Sant Lluís es presentà l’Enciclopèdia de Menorca. En aquest acte van intervenir els arquitectes Enric Taltavull i Vicenç Jordi, els quals parlaren de “La casa rural menorquina”.
31 d’agostA la Biblioteca de La Caixa des Mercadal es presentà l’Enciclopèdia de Menorca. La presentació anà a càrrec de Pere Gomila i Tomàs Vidal, professor de Geografia de la Universitat de Barcelona que féu una conferència sobre “La població des Mercadal”.
12 d’octubreAl Monestir de la Real, a  Mallorca, en el marc de les Festes Populars de Cultura Pompeu Fabra, organitzades per Omnium Cultural, es presentà l’Enciclopèdia de Menorca amb la participació de Josep Miquel Vidal, director, Miquel Vanrell, membre del Consell Assessor, Joan F. López, conseller de Normalització Lingüística i Josep M. Llompart, president d’OCB.
198016 de generEl mecenes menorquí Fernando Rubió i Tudurí concedí un ajut de 250.000 pta. a l’Enciclopèdia de Menorca.
22 de febrerA la Llibreria 22 de Girona es presentà l’Enciclopèdia de Menorca, acte en el qual participaren el catedràtic i senador Jaume Sobrequés, Josep Miquel Vidal, director de l’Enciclopèdia i el conseller de Normalització Lingüística i investigació de Menorca Joan F. López Casasnovas.
24 de abrilAl Palau de Congressos de Perpignan es presentà l’Enciclopèdia de Menorca, acte inclòs dins el marc de la festa del llibre. Per part d’Obra Cultural Balear hi assistiren, Josep M. Vidal Hernández, Miquel Vanrell, Joan F. López, Enric Taltavull.
8 de maigA la capella de Santa Àgueda de Barcelona, organitzat per Obra Cultural Balear i el Club Ramon Muntaner, es presentà l’Enciclopèdia de Menorca. Participaran en l’acte Josep Benet, historiador i diputat del Parlament de Catalunya, Josep M. Espinàs, escritor, Joan F. López Casasnovas, conseller del Consell Insular de Menorca, Miquel Sallarés, secretari del Club Ramon Muntaner,  i Josep Miquel Vidal, president d’Obra Cultural Balear de Menorca.
4 de junyEl programa de divulgació Horizontes de la segona cadena de TVE filmà a Menorca una sèrie de tres programes prenent com a base l’Enciclopèdia de Menorca i els seus autors. Aquests programes foren emesos l’11 i 18 de setembre i el 2 d’octubre.
1 de juliolEl nombre de subscriptors de l’Enciclopèdia de Menorca arriba als 900, dels quals al voltant de 600 corresponen a l’illa de Menorca i la resta són persones de fora de l’illa.
198126 de generS’ha exhaurit el primer fascicle editat de l’Enciclopèdia de Menorca, del qual es va fer una tirada de 3.000 exemplars.
26 de marçL’Enciclopèdia de Menorca arriba a la cota de mil subscriptors.
28 d’octubreRecital al teatre Principal de Maria del Mar Bonet amb motiu de la publicació del tom de l’Enciclopèdia de Menorca dedicat a la Geografia Física, el primer que apareix relligat al carrer. En aquest acte actuà també el grup folklòric s’Eixam.
14 de novembrePresentació al saló d’actes de l’Ajuntament de Maó del tom Geografia Física de l’Enciclopèdia de Menorca amb la participació d’Andreu Murillo, Cristina Rita, Enric Taltavull i Margalida Orfila.
9 de desembreLa Fundació Congrés de Cultura Catalana concedeix una subvenció de 200.000 pta. per col·laborar amb la publicació de l’Enciclopèdia de Menorca.
198222 de junyEl Consell Insular de Menorca féu donació als directors dels centres escolars de tota l’illa del primer tom de l’Enciclopèdia de Menorca per tal que cap escola quedés sense aquesta obra.
22 de novembreLa Fundació Serveis de Cultura Popular concedí un ajut de 500.000 pta. per a l’edició dels fascicles de literatura de l’Enciclopèdia de Menorca.
26 de novembreLa Fundació Jaume Bofill, destinada a promoure i difondre els estudis en el camp de les Ciències Socials, concedí a l’Enciclopèdia de Menorca un ajut de 400.000 pta. Per a l’edició dels fascicles d’ecologia.
17 de desembreLa Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros concedí a l’Enciclopèdia de Menorca una subvenció de 250.000 pta. per ajudar en la continuïtat d’aquesta obra.
198321 de maigUns cent membres de l’associació Xarxa Cultural visitaren Menorca. Feren una sèrie d’excursions per la nostra illa acompanyats pel Departament de Difusió Cultural de l’Enciclopèdia de Menorca.
23 de junyUn grup de membres de l’entitat Cercles Culturals dels Països Catalans visitaren la nostra illa. Feren el recorregut pels monuments prehistòrics menorquins organitzat pel Departament de Difusió Cultural de l’Enciclopèdia de Menorca.
20 de desembreEl Govern Balear decidí protegir la publicació de l’Enciclopèdia de Menorca, protecció que es materialitzar amb l’adquisició de 50 toms per valor de 250.000 pta per a distribuir entre la Xarxa de Biblioteques del Centre Coordinador de Biblioteques.
198418 de febrerAl Palau de Congressos de Montjuïc s’inaugurà Expocultura, un certamen organitzat pels Serveis de Cultura Popular i la Generalitat de Catalunya. Representant Menorca hi hagué un estand amb el Col·lectiu Folklòric de Ciutadella i l’Obra Cultural Balear amb l’Enciclopèdia de Menorca.
11 d’abrilEl Consell Insular de Menorca aprovà un conveni amb l’Enciclopèdia de Menorca en el qual es comprometé a mantenir cent subscripcions anuals per un valor de 5.400 pta. cadascuna.
18 de maigLa Fundació Jaume I de Catalunya ha atorgat el premi d’Acció Cívica anual  per la  tasca a favor de la cultura a Josep Miquel Vidal per la seva feina a l’Enciclopèdia de Menorca.
21 de maigJoan Huguet, vicepresident del Govern Balear, va fer donació a la Guàrdia Civil de dos volums de l’Enciclopèdia de Menorca per tal de donar difusió a aquesta tasca editorial.
31 de maigAl Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, Josep Miquel Vidal Hernández va rebre el premi Jaume I d’Acció Cívica per la seva trajectòria cultural envers l’Enciclopèdia de Menorca.
1 de desembreEl Foment del Turisme atorgà un dels premis anuals a Obra Cultural de Menorca per la promoció cultural i científica de l’illa amb l’edició de l’Enciclopèdia de Menorca.
198710 de generFernando Rubió donà un milió de pessetes a Obra Cultural de Menorca per a l’edició de l’Enciclopèdia de Menorca.
198815 de generL’Enciclopèdia de Menorca va ser proclamada Protagonista de la vida cultural menorquina en els premis que convoca anualment el Diari Menorca.
20 de junyA l’hotel Capri es presentà el segon volum de l’Enciclopèdia de Menorca, dedicat al Món Vegetal, del qual és autora Maria Àngels Cardona Florit, professora de Botànica de la Universitat Autònoma de Barcelona.
22 de junyEl Consell Insular de Menorca regalà a les escoles el nou volum de l’Enciclopèdia de Menorca, dedicat al Món Vegetal, iJoan López Casasnovas, conseller de Cultura, expressà el seu interès en seguir donant suport al projecte de l’Enciclopèdia.
27 de juliolObra Cultural de Menorca comercialitzà postals per ajudar al finançament de l’Enciclopèdia de Menorca. Es tracta d’una col·lecció de 16 postals, algunes d’elles s’han imprès amb fotolits de fotografies que contenen alguns fascicles de diferents temàtiques ja publicats.
31 d’agostS’inicià la recollida de firmes amb la finalitat d’aconseguir que l’Enciclopèdia de Menorca sigui declarada d’interès públic. L’expedient de recollida de firmes s’havia de presentar al Consell Insular de Menorca per tal que el trametessin al Parlament Balear.
12 de novembreEs publica a la premsa el llistat de persones que varen signar la campanya de recollida de firmes per donar suport al projecte de declarar l’Enciclopèdia de Menorca obra d’utilitat pública.
4 de desembreEl Parlament Balear aprovà una proposició no de llei en la qual es demanà que es declaràs a Obra Cultural de Menorca entitat d’utilitat pública per la seva tasca d’edició de l’Enciclopèdia de Menorca.
19893 d’octubreEl Govern Balear adquirí cinc-cents volums de l’Enciclopèdia de Menorca, concretament dos-cents cinquanta de cadascun dels volums publicats com a  suport de l’executiu autonòmic per aquesta iniciativa editorial.
199117 d’abrilAl Club Marítim de Maó es presentà el tercer volum de l’Enciclopèdia de Menorca dedicat a l’Economia.
19933 de marçObra Social “Sa Nostra”, dins el pressupost d’aquest any per activitats socials i culturals, concedí una subvenció de cinc-centes mil pessetes a l’Enciclopèdia de Menorca.
29 d’abrilLa Fundació Rubió i Tudurí concedí un milió cinc-centes mil pessetes a l’Enciclopèdia de Menorca per poder finalitzar la publicació del volum d’Invertebrats no artròpodes abans d’aquest estiu.
13 d’agostAl Club Marítim de Maó, el director de l’Enciclopèdia de Menorca, Josep Miquel Vidal Hernández, presentà el quart volum de l’obra, dedicat als Invertebrats no artròpodes de l’illa, del qual és autor Bernat Mateo i Álvarez.
30 de novembreEl Comitè Espanyol del Programa MAB (Home i Biosfera) de la Unesco aprovà que Obra Cultural de Menorca, editorial de l’Enciclopèdia de Menorca, publicàs els seus volums sota el reconeixement d’aquesta entitat pel fet que els valors de l’Enciclopèdia de Menorca s’integren perfectament dins la filosofia del projecte de la Reserva de la Biosfera.
199611 de generObra Cultural de Menorca presentà el cinquè volum publicat de l’Enciclopèdia de Menorca dedicat a l’Arqueologia, del qual són autors Cristina Rita, Lluís Plantalamor, Margarita Orfila i Francesc Tusset.
16 de maigL’Institut Menorquí d’Estudis organitzà un acte de presentació de l’Enciclopèdia de Menorca en el qual intervingueren Llorenç Huguet, rector de la Universitat de les Illes Balears, i Josep Miquel Vidal Hernández, director de l’Enciclopèdia de Menorca.
5 de desembreObra Cultural de Menorca, entitat editora de l’Enciclopèdia de Menorca, juntament amb l’Editorial Menorca organitzà un concurs per a al·lots d’entre 10 i 18 anys per ajudar-los a conèixer un poc més la nostra illa i utilitzant com eina bàsica els volums publicats de l’Enciclopèdia de Menorca.
20 de desembreL’Ateneu de Maó i Obra Cultural de Menorca organitzaren la primera conferència del cicle Introducció a la Història de Menorca amb la participació de Miquel Àngel Casasnovas Camps, llicenciat en història, que parlà sobre Una història en construcció: Reflexions sobre la història de Menorca.
199726 d’abrilA la Sala de Cultura de “Sa Nostra” de Maó, juntament amb la concessió del VI Premi de Narració Curta que organitza l’Editorial Menorca i “Sa Nostra”, es lliuraren també els premis del concurs escolar de l’Enciclopèdia de Menorca.
19985 de febrerObra Cultural de Menorca començà una pàgina d’informació al diari Menorca que recollia els aspectes més destacats o interessants de l’Enciclopèdia de Menorca i a la vegada es tornà a convocar el concurs per a estudiants en el que havien de resoldre les qüestions que trobarien setmanalment en aquell diari.
6 de junyL’Obra Cultural de Menorca i Editorial Menorca lliuraren els premis del concurs de l’Enciclopèdia de Menorca.
19997 de marçEl Cercle Artístic de Ciutadella fou l’escenari de la presentació del nou volum de l’Enciclopèdia de Menorca dedicat a l’Antropologia. Els autors d’aquest volum són Andreu Ramis, Antoni Ginard, encarregats de la visió històrica dels estudis antropològics, Antoni Bonet, Antoni Camps, Marc Moll, Helena Sintes i Tomàs Vidal, que han fet la descripció del món rural tradicional, i Antoni López, Joel Bagur, Miquel Àngel Casasnovas i Joan Pons Alzina i Josep M. Vidal Hernández, els quals han col·laborat amb aportacions puntuals, i Jaume Mascaró, coordinador del volum.
200026 de desembreAl saló d’actes del Museu de Menorca, Obra Cultural de Menorca presentà el setè volum publicat de l’Enciclopèdia de Menorca, del qual és autor Miquel Àngel Casasnovas Camps. Aquest volum abraça el període comprès entre la conquesta cristiana i la guerra de Successió.
200112 de setembreA la Sala d’actes del Museu de Menorca va tenir lloc la presentació del vuitè volum publicat de l’Enciclopèdia de Menorca en aquesta ocasió dedicat a la Història. Els autors d’aquest volum, Antoni López, Simó Gornés, Joana Maria Gual, Miquel Àngel Casasnovas i Tomàs Vidal, intervingueren en l’acte.
20022 de novembreA la sala d’actes del Museu de Menorca tingué lloc la presentació del novè volum publicat de l’Enciclopèdia de Menorca Vertebrats 1: Els Peixos. Els autors d’aquest volum són Lluís Cardona Pascual i Manuel Elices Calafat que han comptat amb la col·laboració d’Adrià Casinos Pardos i Xavier Gomila Pons.
200417 de generEn el ple institucional del Consell Insular de Menorca es féu la conferència que anualment té lloc en motiu de la Festa de Sant Antoni. Enguany, commemorant els 25 anys de l’Enciclopèdia de Menorca ha estat Josep Miquel Vidal Hernández, director de l’obra, el protagonista d’aquesta celebració, amb el  títol “Enciclopèdia de Menorca: Testimoni d’una illa”.
23 d’abrilAl Teatre Principal de Maó, els grups musicals s’Albaida, Uc i Traginada oferiren un concert amb el qual es commemorà els 25 anys de l’Enciclopèdia de Menorca.
23 de junyA la sala d’actes del Museu de Menorca tingué lloc la presentació del volum setzè de l’Enciclopèdia de Menorca, dedicat a la Història de l’Art. Aquest acte va comptar amb la presència dels seus autors Guillem Sintes Espasa, Cristina Andreu Adame i Maria Àngels Hernández, i del director de l’obra, Josep Miquel Vidal Hernández.
18 d’agostLa Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent organitzà la “Jornada menorquina” en la qual tingueren lloc diferents activitats relacionades amb la cultura menorquina. Entre aquests actes es commemorà el 25è aniversari del naixement de l’Enciclopèdia de Menorca, que va comptar amb la presència de Mateu Martínez, conseller de Cultura del Consell Insular de Menorca, Bartomeu Febrer, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Maó, Lluís Garau, secretari general de la UIB, Joan Domènec Ros, rector de la Universitat Catalana d’Estiu, Sergi Marí Pons, director de l’Observatori Socioambiental, Salvador Alegret, secretari general de l’Institut d’Estudis Catalans, i del president d’Obra Cultural de Menorca, Josep Miquel Vidal Hernández.
15 de setembreA la sala d’actes de l’Excm. Ajuntament de Maó, en el marc dels actes de la UIMIR, s’organitzà una taula rodona per retre homenatge a l’Enciclopèdia de Menorca en el seu  25è aniversari. Intervingueren en aquest acte: Miquel Àngel Casasnovas, Agustí Jansà, Guillem Sintes, Tomàs Vidal, Josep Miquel Vidal, i Ester Mascaró de moderadora.
17 de novembreAl Centre Cultural de “Sa Nostra” de Palma, amb motiu del 25è aniversari de l’Enciclopèdia de Menorca, es va commemorar aquesta efemèride amb l’assistència d’Agustí Jansà, autor del primer fascicle publicat de l’obra, la presidenta del Consell Insular de Menorca, Joana Barceló, el president de l’entitat d’estalvis, Llorenç Huguet, i el rector de la UIB, Avel·lí Blasco.
200515 de generL’Ateneu de Maó reté homenatge al director de l’Enciclopèdia de Menorca. Emili de Balanzó fou l’encarregat d’homenatjar la persona que impulsà l’obra.
2 de setembreA la sala d’actes del Museu de Menorca es presentà el segon volum de l’Enciclopèdia de Menorca dedicat als Vertebrats, concretament els peixos,  els amfibis i els rèptils. Josep Miquel Vidal Hernández i els autors d’aquest volum, Lluís Cardona Pascual, Manuel Elices Calafat i Valentín Pérez Mellado, protagonitzaren la presentació.
20061 de marçEl Govern de les Illes Balears atorgà el premi Ramon Llull, guardó que anualment concedeix a les persones o les entitats de les Illes que destaquen en la vida social, cultural i esportiva, a Josep Miquel Vidal Hernández en  reconeixement a la seva trajectòria dedicada a la ciència i a la investigació tant dins com fora de l’illa de Menorca.
17 de desembreEl GOB va atorgar el premi Pere Prats a Josep Miquel Vidal Hernández en reconeixement al seu treball a favor de la Reserva de la Biosfera i de l’Enciclopèdia de Menorca.
20074 de maigEs presentà el volum quinzè Antropologia II de l’Enciclopèdia de Menorca, dedicat al món de la Pesca i artesania i oficis a Can Victori.
2008Concessió del premi Josep Maria Llompart, d’Obra Cultural Balear, a Josep M. Vidal Hernández.
2009Premi Recercat, de l’Institut Ramon Muntaner, a Josep M. Vidal Hernández.
201017 de desembreConstitució de la Fundació Enciclopèdia
2011NovembrePublicació del tom XI Història III (vol. 1): De la Menorca britànica a la consolidació de l’Estat liberal, de Miquel Àngel Casasnovas Camps.
2012SetembrePublicació del tom XVIII Història de la Música I, de Gabriel Julià Seguí.
20139 de generMor Josep Miquel Vidal Hernández, director de l’Enciclopèdia de Menorca des del seu inici.
13 de marçMiquel Àngel Casasnovas Camps és elegit president del patronat de la Fundació Enciclopèdia de Menorca, que a partir d’aquest moment assumirà l’edició de l’Enciclopèdia en substitució d’Obra Cultural de Menorca.