La Fundació Enciclopèdia de Menorca té la satisfacció d’anunciar la publicació del primer volum del tom XIII, Història de la Medicina I, obra pòstuma de qui va ser durant tants anys el director i animador de l’Enciclopèdia de Menorca, Josep Miquel Vidal Hernández. Vidal treballà afanyosament en el text al llarg de 2012 i els primers dies de 2013, fins que la mort el sorprengué el 9 de gener. Amb tot i això, el text no estava completament acabat, per la qual cosa l’edició final ha anat a cura de l’historiador Miquel Àngel Casasnovas Camps. S’ha respectat al màxim l’obra original de l’autor a partir de la darrera versió del mecanoscrit, si bé ha calgut completar-ne algunes parts. En qualsevol cas les addicions s’han reduït al mínim indispensable per fer intel·ligible el text. En aquest volum hi han col·laborat també, com a autors de requadres temàtics, José Ramón Bertomeu Mestre, Carles Garcia-Roca, Isabel Moll Blanes, Enrique Perdiguero Gil i Miquel Àngel Casasnovas. Josefina Salord signa la completa ressenya biogràfica de l’autor que tanca l’obra.
Aquest volum abasta des de la baixa edat mitjana fins al primer terç del segle XIX. Convé subratllar que l’especial conjuntura que travessa Menorca a partir del domini britànic fa que l’illa sigui molt coneguda arreu d’Europa, també des del punt de vista mèdic i sanitari, amb aportacions tan importants com, per exemple, la del cirurgià escocès George Cleghorn. Amb 301 pàgines, el volum s’estructura en dotze capítols que abasten temàtiques com ara els estudis i formació dels professionals sanitaris, la normativa sanitària, l’exercici de la medicina, els hospitals, la pionera introducció del vaccí de Jenner a Menorca, les juntes de sanitat i la prevenció d’epidèmies, els llatzerets i, finalment, els escrits sobre medicina realitzats des de Menorca en el segle XVIII i començaments del XIX. El volum compta també amb nombrosos requadres monogràfics —molts d’ells dedicats a les malalties o a les biografies dels metges més importants—, que completen el cos principal de l’obra.
El volum ja es pot trobar en les llibreries de Menorca al preu de 90 euros. Els subscriptors el rebran properament al seu domicili juntament amb la separata Arquitectura rural, recentment publicada, al preu de 80 euros.
D’altra banda, la Fundació Enciclopèdia de Menorca continua la tasca de fer arribar la informació a tots els antics subscriptors de l’Enciclopèdia a través d’Obra Cultural de Menorca. Davant la falta de dades de molts d’ells, emplaça als que estiguin interessats en rebre els nous toms a contactar amb la Fundació a través del correu electrònic secretaria@fundacioenciclopediademenorca.cat o a través de telèfon 971 097 014.