Preguntes més freqüents
Què és la Fundació Enciclopèdia de Menorca (FEM)?
És l’actual entitat editora de l’Enciclopèdia. Agafa el relleu a OCM, que va tancar el 2013 després de la mort de Josep Miquel Vidal. L’objectiu de la Fundació és, principalment, acabar la publicació d’aquest magne projecte cultural.
Quina és la seu de la FEM?
És la seu del Consell Insular de Menorca, plaça de la Biosfera, 5, 07703 Maó (Menorca), però només a efectes de correu postal i per a comunicacions oficials. A la seu del Consell Insular de Menorca no hi ha cap representant de la FEM ni s’hi fa cap activitat operativa referida a l’Enciclopèdia de Menorca.
Aleshores, ¿com puc contactar amb l’Enciclopèdia de Menorca per a resoldre qualsevol qüestió?
Ho podeu fer pels mitjans següents:
- A través del web, www.fundacioenciclopediademenorca.cat,
- Per correu electrònic a l’adreça fundacioenciclopediamenorca@gmail.com
- Per telèfon, cridant al 971097014
Haver estat subscriptor d’Obra Cultural de Menorca (OCM), ¿renova automàticament la meva subscripció?
No, perquè es tracta de dues entitats totalment diferenciades. Per tant, si heu estat subscriptor d’OCM ens haurem posat amb contacte amb vosaltres per carta, per telèfon o per e-mail convidant-vos a subscriure-us a la Fundació, que és l’única editora de l’Enciclopèdia de Menorca. Molts antics subscriptors s’han sumat ja al nou projecte.
Per què haig de tornar a donar les meves dades a la FEM si ja les tenia OCM?
Perquè, com s’indica a la resposta anterior, la FEM és una entitat totalment diferent d’OCM. La FEM genera el seu propi fitxer de dades i per això necessita el consentiment explícit de la persona interessada, que ha de facilitar totes aquelles dades personals i bancàries que es faran servir única i exclusivament per a la gestió de la subscripció.
Mai no he estat subscriptor. Com puc subscriure’m a l’Enciclopèdia de Menorca?
Ho podeu fer omplint el formulari que hi ha el web o bé manifestant la vostra voluntat de subscriure-us mitjançant correu electrònic, correu postal o telèfon.
Quints avantatges té ser subscriptor de l’Enciclopèdia de Menorca?
- No ha de pagar cap quota anual, ni d’alta ni de baixa.
- Sense pagament per avançat. En publicar un tom, l’enviarem a casa i passarem el càrrec al compte bancari un cop el subscriptor l’hagi rebut.
- Descompte sobre el preu de venda al públic, en reconeixement a la fidelitat i a la confiança.
- Descomptes i facilitats de pagament per adquirir els toms ja publicats.
- Informació puntual dels nostres projectes, ofertes i qualsevol altra novetat.
Com puc adquirir els toms ja publicats?
L’Enciclopèdia de Menorca es ven a les llibreries, però també podeu fer la comanda mitjançant el nostre web o per telèfon o correu electrònic. En aquests últims casos us enviarem la comanda al domicili que ens indiqueu sense cap cost addicional.
Què passa amb els fascicles publicats que no van acabar en tom?
Durant molts anys OCM publicà fascicles que després no van acabar en tom. Si sou subscriptors d’aquella època, possiblement tindreu molts fascicles solts sense enquadernar. El que succeeix és que aquesta fascicles ja no tenen utilitat bàsicament per haver quedat obsolets atesa la seva antiguitat (en ocasions, devers trenta anys). Per tant, aquests fascicles no seran utilitzats en el futur perquè només editarem a partir d’ara toms complets.
I llavors, què faré dels fascicles que mai no completaran cap tom?
Quan s’editin els toms complets, totalment revisats i actualitzats, aplicarem un descompte a aquells antics subscriptors que ens lliurin els fascicles vells.
Tenc fascicles solts de toms que sí es van completar. Que he de fer per aconseguir els que m’hi manquen?
Si teniu fascicles solts dels toms I, II, III, VIII, IX i XIV i voleu completar el tom, us heu de posar en contacte amb nosaltres per comprovar si els tenim en existència. En cas afirmatiu, us els podrem servir.
Es reeditaran els toms exhaurits?
A partir de l’estoc de fascicles, a mitjà termini estudiarem fer un tiratge curt d’alguns dels toms exhaurits.
Quins són els pròxims toms en editar-se?
Per saber quins són els nous toms que publicarà la FEM es pot consultar el pla general de l’obra en aquest mateix web. Els toms que apareixen com “en preparació” formen part de les properes publicacions. L’ordre concret de sortida depèn de quan els autors tinguin enllestida la feina.
Quan s’acabarà l’Enciclopèdia?
Treballem per assolir un ritme de publicació de dos toms anuals, la qual cosa permeteria acabar l’edició abans del 2030.
Té previst l’Enciclopèdia de Menorca fer el salt cap a la digitalització?
Sí, però després d’haver culminat l’edició en paper. També tenim molts altres projectes en ment que s’aniran concretant amb el temps. La prioritat actual és consolidar el ritme d’edició. Més endavant, si comptam amb l’estaló de la societat menorquina, podrem emprendre moltes altres iniciatives.
Com es finança l’Enciclopèdia de Menorca?
Té quatre vies de finançament:
- Quotes de subscriptors
- Vendes directes o en llibreries
- Aportacions anuals dels patrons institucionals (Consell Insular de Menorca, Govern de les Illes Balears i els vuit ajuntaments de l’illa)
- Aportacions de mecenatge
Té cap avantatge fiscal, el mecenatge?
Sí. La normativa vigent us permet deduir un percentatge de les vostres aportacions en la declaració anual d’IRPF i, en el seu cas, de l’impost de societats.