Un Sant Antoni enciclopèdic!

Quan, el 1979, naixia el projecte de l’Enciclopèdia de Menorca ho feia per omplir un buit a les aules. Es tractava de publicar llibres, amb tot el rigor que caracteritza les enciclopèdies, que parlessin de la realitat de l’illa i ampliessin el coneixement sobre tots els vessants del nostre entorn. Enguany, quaranta-dos anys després, aquell objectiu segueix ben vigent. La iniciativa del CEIP Mare de Déu de Gràcia de Maó per celebrar la Diada del Poble de Menorca 2022 n’és la prova. El centre, amb la col·laboració entusiasta de mestres i famílies, ha muntat una exposició que dona a conèixer objectes del dia a dia del nostre passat i del nostre present, la majoria dels quals són del tot desconeguts pels i les alumnes.
La vida al camp, la indumentària, els objectes de cuina i, com correspon a Sant Antoni, tots els estris per fer porquejades i elaborar les tradicionals sobrassades. L’escola ha reunit fins a un centenar d’objectes, alguns dels quals han estat cedits per l’Ajuntament de Sant Lluís. I si els han pogut posar nom, ha estat gràcies al tom d’antropologia de l’Enciclopèdia (el nombre XIV), que els ha ajudat a identificar i descriure cadascun dels elements de la mostra i a aprofundir en la seva descoberta.
Passen els anys, però ni el coneixement caduca ni l’empenta i la iniciativa del professorat decau. Un Sant Antoni enciclopèdic!